Optimizacija za pretraživače-SEO

optimizacija-za-pretrazivace

SEO (Search Engine Optimization) – optimizacija sajta za pretraživače

Alati za pretragu prepoznaju i tretiraju svaku stranicu sajta posebno. Znači svaka stranica Vam je bitna, s tim što je neka manje bitna.

Ako mislite da ste postavljanjem meta tagova, ključnih reči, završili posao grdno se varate. Ključne reči u meta tagovima su beznačajne, ukoliko ih zaista nemate na stranici. A nova heruistika googlovih robota (najbitnijeg za dobro kotiranje u pretragama) ne uključuje čitanje keyword metatagova. Upravo zbog zloupotreba Google je to rešio drugačije, jer ne želi da na sopstvenim stranama pretrage prikazuje linkove koji zapravo nemaju veze sa konkretnom pretragom.

Prilikom izbora ključnih reči, naš tim koristi alat za analizu vrednosti ključnih reči. Tek posle analize i usaglašavanja, sajt se optimizuje na ključne reči.

Marketing unutar sajta

Unutrašnji marketing sajta, na prvom mestu podrazumeva da svi linkovi rade i vode gde treba. Ali potrebno je uraditi još mnoštvo stvari, dodavanje naslova za svaki link, optimizaciju odnosno izgradnju ciljanog kretanja potencijalnog posetioca sajta. Najzad ukoliko su važan deo sadržaja sajta i slike, onda je potrebno i njih optimizovati.

Mapiranje stranica sajta

Kada se govori o sitemapu mnogi ljudi misle da je bitno da imaju stranicu sitemap. Ova stranica na sajtu zapravo služi za lakšu navigaciju posetilaca kada se radi o kompleksnim sajtovima.

Međutim, ono što je za pretrage i optimizaciju bitno je zapravo XML Sitemap, koji predstavlja dokument koji internet robotima prikazuje, mapu sajta, važnost stranica, kao i datum promena na stranicama. Ovako izrađen dokument, potrebno je povremeno dopunjavati, kada dodajete nove stranice, ili pak menjate nešto na već postojećim stranicama. Postoje i sitemap za vesti, i prijava na google news te se tako vesti sa Vašeg sajta mogu pojavljivati na sajtu news.google.com

Najzad ukoliko govorimo o upravljačkim sistemima koje mi izrađujemo, moguće je da sistem automatski pravi pomenutu pozadinsku mapu sajta ili mapu vesti.

Razmena linkova

Kada je sajt konačno spreman, prvo se povezuje sa alatima srodnim google pretraživaču (75% pretraga na netu se vrši putem google), što je veoma bitno za budući page rank (vrednovanje stranica od strane alata za pretragu). Posle toga je potrebno izvršiti pretragu i postaviti linkove gde god je to moguće, imajući u vidu specifičnost delatnosti preduzeća. Najzad od prijatelja treba zatražiti postavljanje linka ili još bolje banera.

Analiza posećenosti

Za analizu posećenosti sajta, moguće je koristiti alate koje nude hosting kompanije. Međutim za profesinalno praćenje i analizu posećenosti sajta, potreban je napredan alat. U ovom poslu mi koristimo Google Analytics, što je posebno bitno ako se radi sponzorisano reklamiranje na ključne reči.

Marketing putem ključnih reči

Internet reklamiranje je i dalje najeftinija reklama koju možete kupiti. Pri tom je jedina reklama, u kojoj možete totalno da segmentirate odnosno ciljate tržište, te je u svakom smislu najkorisnije i najprofitabilnije trošenje novca na reklamu.

Cena ključnih reči se razlikuje od njihove važnosti odnosno konkurencije na određenu reč. Tako se ona može kretati od 0.5 američkih centi na gore, može dostići cenu i od par dolara po kliku. Cene ključnih reči variraju i mogu se menjati svaki dan.

Upravo ovde dolazi do izražaja sposobnost onoga ko radi Internet marketing kampanju. Jednostavno, potrebno je za što manje novce, dovesti što više ciljanih posetioca.

Dvosmerna komunikacija

Kada jednom ciljani posetioc dođe na sajt potrebno ga je pretvoriti u stalnog posetioca. Pored osnovhih zahteva preglednosti, dopadljivosti, ažuriranosti i funkcionalnosti sajta, potrebno je ostvariti dvosmernu komunikaciju.

Internet prezentacija treba da sadrži sve potrebne informacije za kontakt na različite načine, telefonom, mailom, popunjavanjem forme. I sve ostalo treba da bude funkcionalno, ako ima potreba za određenim upitnicima, posebnim prijavama i slično. Ukoliko je to neophodno potrebno je postaviti i stranicu FAQ (često postavljana pitanja), tražiti od posetilaca da se aktivno uključe u određene sadržaje i slično.

Najzad newsletter prijava je jedan od najboljih načina obaveštavanja klijenata, odnosno ostvarivanja dvosmerne komunikacija. Posetioci koji su se prijavili na newsletter su definitivno verni klijenti, do momenta dok se ne odjave. Da bi uspešno obavljali ovaj posao potreban je i alat koji olakšava izradu i slanje masovnih mailova.

Naručivanje i informacije

Ako želite da Vam optimizujemo sajt za pretraživače, kontaktirajte nas, pa da vidimo šta možemo da učinimo. Pošaljite Vaše poslovne zahteve na sledeće načine:

E-Mail: office@kameleon-lab.com
Telefon: 063 255.508